Positioneren: een sterke set aan diepgaande, positieve associaties creëren.
Iedereen is uniek en heeft zijn eigen idealen, waarden en andere kenmerken. Toch plaatsen mensen alles en iedereen in hokje – soms bewust, vaak onbewust. Het geeft ons focus en houvast. We kennen mensen in een pak een hogere status toe en we zien mensen met een gewaagd kapsel sneller als eigenzinnig of stoer. Hetzelfde doen we bij merken: in een fractie van een seconde kennen we ze waarden en kenmerken toe; gebaseerd op onze eigen ervaringen en de mening van anderen. Hoe meer diepgaande, positieve waarden dat zijn, hoe sterker de relatie. Zo staat Harley Davidson voor zijn fans niet voor ‘een coole motor’, maar voor vrijheid en hun ”inner rebellion”. Ikea fans zien het niet als de zoveelste meubelgigant, maar als dé inspirator voor een stijlvol, slim en betaalbare woonomgeving. Hun liefde voor het merk gaat veel verder dan slechts het product: ze voelen zich verbonden met waar het merk voor staat en wat het bijdraagt aan hun leven. Hoe specifieker en diepgaander die associaties, hoe sterker het merk – en hoe minder afhankelijk het is van veranderingen in de markt. Merken hebben dus goed na te denken over in welk hokje ze geplaatst willen worden en hoe ze hun verhaal gaan vertellen. Maar hoe bepaal je dat?
Je merk positioneren, hoe doe je dat?
Sta jij bekend als één van ’s Nederlands meest duurzame merken? Word je geroemd om je maatschappelijke bijdrage, je innovaties, of andere dingen die de wereld “typisch jouw merk” vindt? Dan heb je een sterke positie: je bent herkenbaar en onderscheidend in de markt. Maar hoe kom je daar? Hoe breng je gericht een focus aan in je merk?
1. Breng eerst focus in je merkkern.
Wie kiest, wordt gekozen!
Een goed verhaal heeft focus nodig. Mensen onthouden namelijk láng niet alles wat je vertelt; slechts enkele focus key points blijven hangen. Stel een lijst op van de belangrijkste eigenschappen van jouw merk (je USP’s) die mensen van je móeten weten. Houd die lijst zo kort mogelijk: wat is écht het belangrijkst en wat is eigenlijk bijzaak? Onthoud: wie kiest, wordt gekozen!
2. Vind kansen die bij je passen
Waar ben je mensen écht mee van waarde?
Vervolgens breng je focus aan in deze lijst. Wat ga je eerst vertellen? Dit bepaal je naar aanleiding van je marktkansen. Kijk goed om je heen naar trends en de branche.
Behoeftes – ook die van jouw doelgroep – veranderen continu. Kijk naar de trends. In welke behoefte kan nu kun jij perfect tegemoet komen? Bovendien staat je branche nooit stil: je grote kracht van vandaag kan over een maand ineens overtroffen zijn door je concurrentie. Waar liggen kansen die naadloos aansluiten op wat jij belangrijk vindt? Waar kun je mensen écht mee van waarde zijn? Wat maakt jou nu uniek?
3. Kies je positionering voor de komende tijd.
En wijk niet van die hoofdlijn af.
Kies vervolgens op basis van punt 1 en 2 één enkel focuspunt dat jouw merk de komende tijd een sterke merkpositionering gaat geven (en ja, dat is spannend). Wordt excellente service je merkfocus? Je perfecte op maat gemaakte oplossingen? Je Hollandse nuchterheid? Je vooruitziende oog en nieuwe innovaties? Voer het door in alles. Van je product tot je website en van je stijl tot je interne communicatie. Maak het sturend.
4. Houd je ogen open, luister en monitor;
de enige manier om echt waardevol te blijven.
Positioneren heeft alleen zin als je het monitort. Want als je niet weet hoe jouw boodschap bij de ander overkomt, hoe weet je dan of je positie overkomt? Je hebt dus altijd het effect te blijven meten– iets dat nog maar weinig merken doen. Praat met mensen, bekijk je statistieken, houd een enquête. Alleen zo kun je bepalen of je klaar bent voor de volgende stap, of je merkstrategie hebt aan te passen.
Een sterke relatie bouw je niet in een dag. Het vereist tijd en aandacht – maar hoe beter je jouw grootste krachten kunt afstemmen op je potentiële merkmatch, hoe sterker je positie. En welk merk wil dit nu niet?
Wil je ook nog meer van betekenis zijn? Neem dan contact met ons op. Of bekijk ons werk.